tisdag 8 januari 2013

Vårlekar

SKÅDNING PÅ LUNCHEN igen, i dag en tur runt Skeppsholmen i jakt på den där smådoppingen som trilskas. Som vanligt inte ett spår av den, och i övrigt mest gräsänder, storskrakar, knölsvanar, nån knipa och måsfåglar.

Kråkor och kajor också, förstås, och en kråka gjorde en så lustig flygning att jag tänkte att den kanske hade vårkänslor, denna nollgradiga slaskdag. Den gjorde helt enkelt volter i luften, snurrade ett varv runt sig själv och kraxade lite glatt. Ser kul ut.

Skatorna som jag ser på väg till tunnelbanan i Solna, och som jag skrev om i slutet av november, fortsätter med sitt bobestyr. Det är ju inte dags för dem att häcka än, men den som är ute i tid kan ju komma i gång på stuberten när vädret tillåter.

På samma sätt jobbar gräsänderna på Skeppsholmen. De flesta simmar runt i par, och några av dem har redan börjat uppvakta varandra. Hannen lägger sig mittemot honan på vattnet och så nickar de båda i samma snabba takt. En hanne klev också upp på sin hona så att hon trycktes ner i vattnet helt och hållet, under försöksparningen bet han henne i nacken hela tiden. Hur står hon ut?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar