lördag 13 oktober 2012

Turturduvan i Östnora

FLYG OCH FLÄNG. Började dagen i Uppland och avslutade i Sörmland. Mer om det uppländska senare, först nya krysset på campingplatsen i Östnora – en liten by på vägen mot Nynäshamn.

Precis som rapporterna sa så satt en turturduva mellan husvagnarna på campingen. En fågel född i år, kan jag tänka mig, eftersom den var rätt blek i färgerna; en vuxen fågel skulle ha haft svarta kärnor i fjädrarna och rödbrunt runt det svarta.

ORDET TURTURDUVOR HAR blivit nästan synonymt med kärlekspar för de flesta människor, nåt som hänger ihop med att man i litteraturen fastnat för att den här sortens duva hänger ihop med sin partner livet ut, och att det klagande lätet från en ensam fågel kan uppfattas som hjärtesorg. Ja, varför inte, det är ju en rätt vacker tanke att fåglar hänger ihop genom livet – det finns en hel del andra fågelarter som funkar så också – när vi människor har lite bekymmer med sånt.

Själva turturdelen i ordet kommer från duvans läte, som nån gång i tiden uppfattats som trr-trr eller så. Att sköldpadda heter turtle på engelska och tortue på franska kommer från att teckningen på vissa sköldpaddor liknar turturduvans, och inte tvärtom alltså. Spännande.

Östnora campings turturduva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar