torsdag 11 oktober 2012

Alla är flyttfåglar

PLÖTSLIGT ÄR DET en massa kråkor i luften. Utanför kontorsfönstret har jag under morgonen sett minst 20 av de gråsvarta fåglarna flyga förbi. De gör som kråkor gör, flyger lite kors och tvärs; men följer man dem med blicken ser jag att de till slut ändå rör sig söderut, från Östermalm där jag sitter och bort mot söder.

Kråkor ser man i stan året runt, samma sak med skator och kajor. Men kanske är det inte samma kråkfåglar vi ser i juli som vi ser i januari. I stället har våra kråkor flugit söderut mot Skåne och Tyskland och ersatts med kråkor från norra Sverige och Ryssland; är man van vid livet i norr så är kanske en stockholmsk vinter en baggis.

VID EN NORMAL fågelmatning vintertid brukar det finnas talgoxar, blåmesar, gulsparvar och andra fröätande fåglar; vi brukar kalla dem för våra stannfåglar, såna som kan hitta mat även när det är myggfritt. Men riktigt så enkelt verkar det inte vara. Genom stan har det flugit svartmes på väg mot syd, och kollar man på hur många blåmesar som ringmärkts i Falsterbo den senaste tiden så förstår man att även skogens riktiga tuffingar letar sig till södern när det höstar på.

Var och varannan dag har ringmärkarna slagit nya fångstrekord för blåmes, siffrorna ligger på ett par tusen per dag, och gänget som står och räknar de fåglar som lämnar Sverige via Nabben i Falsterbo har nästan kommit upp i sexsiffrigt när det gäller blåmes, tror att deras nya rekord är drygt 88 000 blåmesar på en dag.

SVERIGE TÖMS PÅ FÅGEL den här tiden på året, jag läste nånstans att uppskattningsvis 450 miljoner fåglar lämnar landet, ungefär 90 procent av hela beståndet. Men fågelskådandet behöver som sagt inte dö med det, från nord och nordost kommer ju nya fåglar till oss. Sidensvansar är säkra vintergäster till bärbuskar, korsnäbbar kommer också in för att tömma kottar på frön – det kan bli rena invasioner ibland. Sen kan man alltid hoppas på att fler ryska fåglar väljer att korsa Bottenhavet. Taigatrast är alltid trevligt, och varför inte ytterligare nån bruntrast, som i fjol.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar