måndag 29 oktober 2012

En helg i Skåne


SKÅDNINGEN FLYTTADE TILL Skåne över helgen. Vi åkte ner tidigt på fredagsmorgonen och drog direkt med hyrbilen från Sturup till Kullaberg nordväst om Höganäs. Vinden var rätt frisk, men inte så kraftig att den hade tryckt in några av havets mest spännande fåglar, som stormfågel, men vinden räckte för havssula, alkor och tretåig mås.

Havssula har jag fascinerats av sen jag först såg fågeln på en resa i Bretagne för några år sedan. Så stor och så snygg; helvit med svarta vingspetsar. Nästan i samma ögonblick vi kom fram till bunkern nere på klipporna så visade sig den första sulan. Sen kom en till och en till; till slut var det minst ett tjugotal som snurrade omkring utanför oss och dök från hög höjd ner i det skummande vattnet efter fisk. En riktig wow-känsla om man som jag aldrig sett de där fåglarna på nära håll.

Tordmular och några sillgrisslor flög också förbi strax över vattenytan. Rätt vad det var kom en riktigt liten alka med snabba vingslag runt hörnet på klippan i norr. Det kunde ju inte vara nåt annat än en alkekung, och mycket riktigt så sa en av experterna att det var just vad det var. Riktigt lyxigt så långt.

Fiskmås och gråtrut flög hela tiden över vattnet, ibland kom en småskrake förbi. Plötsligt kom en mås med ett tydligt W på ovansidan av vingarna flygande helt nära. Tretåig mås, förstås! Precis som ungfåglarna ser ut i boken. Ytterligare fem stycken flög förbi under timmarna vi stod där.

SKÅNE ÄR VERKLIGEN speciellt för en fågelskådare, allt verkar finnas där. Efter Kullen tog vi en biltur för att kanske springa på ytterligare nåt, till exempel var en större piplärka vid en gödselstack värd att åka på. Vid gården Lönhult hittade vi gödselstacken, och snart också den större piplärkan. Piplärkor är häftiga fåglar, och den här varianten inget undantag.

Efter en natt i Foteviken drog vi till Falsterbo för att göra en intervju med Björn Malmhagen. Vi hängde där och snackade medan ringmärkarna fångade in gärdsmygar, stjärtmesar och blåmesar. Efter det drog vi för ett kryss igen, den här gången en hona rödhuvad dykand som låg i Krankesjön. Sånt händer bara i Skåne.

Till saken hör att vädret var makalöst hela tiden. Vinden från fredagen hade lagt sig nästan helt, och både lördag och söndag var helt vindstilla med blå himmel. Ingen vind betyder att ugglor rör på sig extra mycket, och natten mellan lördag och söndag riggade personalen på fågelstationer för att fånga och ringmärka ugglor. Vi besökte dem som hastigast och fick vara med att fånga några pärlugglar. Senare under natten fick de en hornuggla också.

En hornuggla såg vi förresten på söndagen också, den kom faktiskt insträckande från Danmark och landade nånstans mellan fyren och Nabben. Under timmarna vi stod nere på Nabben fick vi också se kungsörn, mängder av av ormvråk, många glador och en massa andra fåglar som gjorde det stora lyftet mot södern och vinterkvarteren.



En pärluggla får stå ut med att få vingen mätt.
Lite snarkning på Ljungen.
Lite hagel får inte störa naturbehoven.
Bistra miner vid bunkern vid Kullens fyr.
Stativskugga över Ljungen, kallar jag den här.
Den här kallar jag Sol och moln vid Hovs hallar.
Jag plåtar en fotograf som plåtar en fågelfotograf. En engelsman i mitten bryr sig inte om det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar