söndag 21 oktober 2012

Skedstork utanför Norrköping

REGNIGT I STOCKHOLM, så det lockade inte att vara utomhus. Jag satt i soffan och hoppades på att lite tuffare typer skulle hitta nåt spännande inte alltför långt hemifrån, och strax före klockan ett kom larmet om skedstorkar i Norrköping. Kanske lite på gränsen, 20 mil enkel resa ungefär, men samtidigt inte helt galet för en ny art och några timmar med bilradiounderhållning.

Svensksundsviken var adressen till storkarna. Tornet de setts från låg nån kilometer från parkeringen och naturen var en fantastisk blandning av mader, betade hagar, bergsknallar och öppet Östersjövatten. Allt var grått och blött, så de två vita skedstorkarna lyste verkligen där de stod ett par hundra meter ut i maden. Gråhägrarna intill syntes knappt alls.

SKEDSTORKAR FINNS I södra delarna av Europa, men de allra flesta finns i Afrika och österut genom södra Asien. De som hittat till Norrköping kan väl möjligen vara några européer på utflykt. Första gången jag såg skedstorkar var för knappt ett år sedan i Israel, där fanns de i stora grupper i våtmarkerna.

Norrköpingsfåglarna betedde sig precis som de i Israel, de lät den långa skedformade näbben gå från höger till vänster i vattnet för att hitta nåt ätbart. De verkade hitta det de behövde, för efter ett tag gav de upp födosökandet och började fixa med sina fjädrar innan de stoppade näbben under vingen och ställde sig och vilade.

Spången ut till tornet.
Regn och dis, och en häger mellan storkarna.
Stiligt ändå i sin grå enkelhet.
Sovdags, bara hägern fortsatte jobba.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar