torsdag 27 december 2012

Vinterljud vid Tysjöarna

TYSTNADEN FINNS PÅ ett helt annat sätt här i Jämtland. Till och med inne i stan blir det helt tyst på nätterna, nåt som aldrig händer i till exempel Solna där jag bor. Till och med lilla Huvudstagatan utanför lägenhetsfönstret brusar dygnet runt, och de stora vägarna hörs även om man dragit sig undan till nåt naturreservat utanför Stockholm.

Men i går, i Tysjöarna, en bit norr om Östersund, hörde jag E14 nästan hela tiden. Inte dånande som E18 eller E4, men ändå ett ihållande brus av trafik på väg västerut, kanske mot Åre. Lite trist. Men det gick ändå inte att missa korparna som småpratade med varandra medan de flög söderut på ganska hög höjd. 16 korpar totalt, och aldrig mer än några låga kraxanden som för att hålla kontakt inom den glesa flocken.

En större hackspett lät höra av sig också. Den satt i en telefonstolpe där den kilat fast en kotte som den hackade fröna ur, ännu en sån där finurlig hackspettsmedja. Några högtoniga pip hördes också. Kungsfågel, kan man tänka, men jag såg inga. I stället rörde sig ett gäng talltitor rastlöst mellan tallarna och rev loss barkfalgor från stammarna för att möjligen hitta några småkryp att sätta i sig. Kanske är det ljusa lätet deras lilla kontaktläte. Vid bilen hörde jag ljusa läten igen, men den här gången var det faktiskt kungsfåglar det handlade om.

Snön som känns så lätt blir ändå 
för mycket för några av björkarna.
Ån håller sig fortfarande öppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar