måndag 4 november 2013

Toppskarv i Torekov

IBLAND BLIR DET små konstpauser på den här sidan, oklart varför. För det har inte stått helt stilla med skådningen i oktober. Faktiskt så har det dansat in tre nya Sverigearter under tiden: gulbröstad snäppa i Söderhamn, purpurhäger vid Fatburen i Dalarna och toppskarv vid Torekov i Skåne. 304 kryss nu sålunda.

Snäppan och hägern kom under samma dag förra söndan, 65 mil i bil och start redan klockan tre på natten för att vara uppe i tid vid snäppan. Den visade sin hoptryckta kropp riktigt fint. Hägerlarmet kom när vi var ute i Färneboskogarna och letade vitryggig hackspett igen. Nån vitrygg såg vi inte, däremot en fin gråspett. Hägern hade upptäckts tidigare på förmiddan och satt snällt kvar när vi kom dit. Så vitt man vet så sitter den där än i dag.

ETT REPORTAGE FÖR Roadrunner tog mig ner till Skåne den gångna helgen. Lördagen var fri för skådning, men tyvärr blev det inte mycket till havsskådning eftersom vattnet låg kav lugnt. Inga liror och labbar som vi hoppats på. Däremot var det späckat med havssulor, den fågeln kollar man ju gärna in så det var förstås helt okej. En rastande ringtrast dök upp vid Hovs Hallar, två tretåiga måsar sågs utanför Rålehamn, flockar med snösparvar rastade längs stränderna. Och en rejäl tröst mitt i det hela var förstås de sex toppskarvarna som rastade utanför Torekovs hamn. Splendid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar