tisdag 1 oktober 2013

Jättehavsörn över Solna(?)

VÄLDIGT UDDA GREJ i dag. När jag kollade fågellarmen efter lunch läste jag den lovande raden ”Ej listad, ny art!” på telefonen. Det visade sig att folk som skådade på Norra Järvafältet fått in en möjlig jättehavsörn i tubarna. Vad tusan är det, tänkte jag, och började söka på nätet. Jo, en art som vanligen befinner sig över det Japanska havet, jagandes fisk.

Larmet sa också att fågeln rörde sig söderut och eftersom det hade gått 20 minuter sedan larmet kom kollade jag lite lojt ut genom fönstret på kontoret. Plötsligt, medan jag pratade i telefon, ser jag en stor örn cirkla över Solna. Jag bad att få ringa upp senare, och försökte se fågeln så gott jag kunde. I vanliga fall har jag alltid med mig en kikare vart jag än går, men i morse lämnade jag den hemma eftersom jag skulle göra en intervju direkt på morgonen. Ingen ursäkt, men ett försök.

DET JAG SÅG var som sagt en stor örn. Utan kikare kunde jag inte se annat än att den var mörk, möjligen uppfattade jag huvudet som stort, i alla fall kändes den inte som de vanliga havsörnar som brukar ses över stan, och dessutom så kändes det som om det kunde stämma att den tagit sig från Järvafältet till Solna på den tid som hade gått sen larmet.

Ganska snart försvann den bakom ett tak. Jag larmade ut den igen som osäkert bestämd medan hjärtat slog. Kunde det vara en vild fågel? Den första för Sverige? Snacket gick förstås i gång på Facebookgruppen Vår Skådarvärld, och ganska snart slogs det fast att det nog var en jättehavsörn (bild fanns från Järvafältet), men att det med största säkerhet rörde sig om en förrymd individ. Det ni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar