lördag 19 maj 2012

Gräshoppsångare

Ståendes i lä, med Parnassen i ryggen och hela Hjälstaviken framför oss, kändes det som en riktig sommardag i dag. Några myggbett och flugsurr kring öronen spädde på sommarkänslan, liksom en kokoande gök – årets första.

Vi åkte till Hjälstaviken utan nån speciell anledning, mest för att det var lördag och att man aldrig vet vad som kan hända. En grej som hände var att vi fick tips om att en gräshoppsångare sjöng ute på en äng. Vi gick dit och mycket riktigt ljöd fågelns insektslika och ihållande sång från ett busksnår, lite som en symaskin på höga varv. Fågeln är inte superovanlig, men jag hade aldrig fått höra den förrän nu.

INSPELNING: Min inspelning av gräshoppsångare.

Efter det krysset ställde vi oss och blickade ut över viken. Roligast var att se minst fyra lärkfalkar jaga insekter i skyn, ett par havsörnar som gled runt och en törnskata som satte sig fint i toppen av en buske. Härmsångare fick vi också, både sång och sittande. Och när vi gick ut på spången i vassen kunde vi lyssna och titta på både sävsångare och rörsångare, deras sång påminner om varandra men tänker man att sävsångaren sjunger rörligt och rörsångaren sjunger sävligt så får man lite hjälp.

I bilen norr om Hjälstaviken fick vi syn på en rovfågel som varken var havsörn, ormvråk eller kärrhök. Samma sak tänkte jag om en rovfågel på Öland för några veckor sedan, och då liksom nu kunde den bestämmas till brun glada. Riktigt ovanligt att se den i de här krokarna. Kul som fanken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar