måndag 1 april 2013

Påskdag i tärnan.

DET HÄR TÄRNANOMRÅDET är ju ganska så fenomenalt, jag har pratat en del om det på slutet. Men det finns ju inte så många ställen i Stockholmstrakten där motorvägssurret inte kommer åt och där naturen liksom jobbar fritt.

Jag har sett tjäder vid ett par tillfällen i Tärnan och har hoppats på att få addera skogshöns som orre och järpe till det. Just järpe hade faktiskt visat sig för en skådare i lördags, så det var den jag hoppades mest på. 

JAG UTGICK FRÅN Pukeby och trampade längs en gammal väg inne i skogen, mot torpet Exerman. Det var helt vindstilla och nästan tryckande tyst ute i skogen. Så tyst att jag hörde vingljudet från två korpar på kanske 100 meters håll. Mäktighet. Talgoxe och blåmes intresserade sig också för mig, det enda andra ljud jag hörde var från två stjärtmesar som jag såg vittja en björk på godsaker.

Nån järpe dök aldrig upp, men livet var inte så kasst ändå i solen och skogen och snön. Vid Bromseby fanns en riktig stig igen så jag slapp pulsa obanat, där vid den gamla kvarnkanalen stötte jag på en strömstare. 

I MORSE SKULLE jag ge Skinnarviksberget en chans igen. Fem grågäss kunde läggas till Betonglistan, annars var det mest skarvar uppe i luften. Påsken har ju bjussat på ett makalöst väder, men än är det för mycket vinter för att vårfåglarna ska våga sig norrut på allvar.

Strömstare vid Bromseby i Tärnanområdet.
Upptinande små grusväger är ju kanon.
Och det här är torpet Exerman. Ring om ni behöver torpvakt.
Skinnarviksberget i morse, sommartidsdagen.

2 kommentarer:

  1. Vilken härlig blogg du har..
    Är själv fågelskådare men mest på tomtemn och i trakterna där jag bor.Flygfyran går uppe bid kyrkan..Massa sångsvanar har kommit nu..
    /Majsan

    SvaraRadera
  2. Hej Majsan! Kul att du läser bloggen. Och kul med sångsvanar – det börjar verkligen fyllas på med vårfåglar nu!

    SvaraRadera