tisdag 27 maj 2014

Ugglor i Västerbotten

ATT DRA NORRUT en helg i slutet av maj är väl inte helt rätt rent krysstrategiskt, men ett uppdrag tog mig i alla fall till Umeå i torsdags förra veckan. Jag tror inte jag missade supermycket av rariteter i södra Sverige under trippen heller, eller så har jag valt att förtränga det. Men Västerbotten levererade annat, bland annat närkontakt med hökuggla, slaguggla, tornfalk och tretåig hackspett.

Det fina att vara med på ugglemärkning är att man kommer så nära de där djuren. Man får stå och lyssna på varningsläten och andra ljud, som man annars bara får höra i fjärran. Bra lektioner, helt enkelt. Och tydligen går häckningen bra för ugglorna. En hökugglehäckning hade två ungar uthoppade ur boet, två slagugglehäckningarna hade tre ungar vardera redo att hoppa ur boet inom ett par dagar och en tredje slagugglehäckning hade tre ägg i boet.

MAFFIGAST VAR KANSKE ändå tornfalkshäckningarna vi var förbi. Vilken vacker fågel alltså. Man är så van att se dem ryttlande ovanför åkrarna att man skapat sig en bild av hur de ser ut. På nära håll är det en helt annan upplevelse. Deras huvuden är så små, ögonen så stora och stjärten så lång. Fantastiska specialister på sorkjakt.

I Västerbotten sitter mängder av tornfalksholkar uppe, liksom en del slaguggleholkar. Hjälpen behövs, eftersom landskapet också är en stor virkesproducent så får oftast inte ihåliga stammar stå kvar länge ute i markerna.

PÅ ÅRSKRYSSNIVÅ HÄNDE också en del. Ortolansparv i häckningsmiljö var kul, liksom en tretåig hackspett i ett gammalt brandområde i skogen. Smalnäbbad simsnäppa lär jag kanske stöta på i fjällen i sommar, men att få se de där små vadarna under rastning är förstås inte så illa det heller.

Nytt årskryss fick jag i går kväll också. Vid Fysingen såg jag årets första årta, annars brukar jag se de första tidigt i maj på nån Ölandsresa. En spetsbergsgås var också en överraskning vid Fysingen, och mitt skådarsällskap gillade bäst en gammal hane havsörn som satte sig i en al för att komma undan mobbande skrattmåsar.

Om det blir nya årskryss i morgon återstår att se. Inventeringssäsongen sätter i gång med min rutt kring Kornan i östra Uppland. Orre kanske går att få in, kanske större korsnäbb också. Men mest lär det väl bli lövsångare och bofink. En lite farhåga jag har är att det är ganska kallt och en nordvind på några sekundmeter i området som kan störa lite, men onsdagsmorgonen ser ändå bäst ut under den period jag måste ta rutten.

Tornfalkshona, kanske 5k.
Huggorm som råkade störas under solning.
Knåpade ihop en finsk pinne. Funkar kanon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar