torsdag 3 april 2014

Nilgås i Skåne

Välsandat på stranden i Hagestad.
TIDIG MORGON I Skåne i morse, närmare bestämt på Österlen, där jag hamnat tack vare ett uppdrag för tidningen Roadrunner. Men dagens Sverigekryss togs norr om Helsingborg. Där stod en nilgås enligt ett larm på eftermiddagen, och det gjorde den även lite senare när jag själv åkte dit. 313 nu alltså.

Men dagen började på Österlen, på stranden vid Hagestad, några kilometer öster om kända sträckskådarlokalen Kåseberga. Vindarna var inte optimala för att se något femsiffrigt ejdersträck, men de cirka tusen vi såg var ändå imponerande. Men mest imponerande var ändå först en, sen en till, gärdsmyg som kom instapplande över vattnet och fann fast mark i talldungen ovanför stranden. Tufft att väga sju gram och knappt ha nån stjärt och ändå våga lämna Tyskland i skymningen för att flyga en hel natt över havet. Undrar hur många som inte klarade överflygningen.

EFTER AVKLARAT JOBB, som förutom jobb även bjöd på härlig natur kring Kåseberga, Ale stenar och resten av Österlen, så hade det blivit eftermiddag och dags för ett ärende till Lund. På väg dit larmades nilgåsen, och efter avklarat ärende (också jobb) så styrde vi färden upp mot Helsingborg – det är ju inte ofta man bara har sju mil dit.

Vid Hasslarps sockerbruk skulle fågeln vara, på en åker tillsammans med grågäss. Grågässen hittade vi snabbt, men besökaren från England eller Holland, Europas nilgäss kommer oftast därifrån och inte från Afrika, ville inte visa sig. Den lätta paniken som uppstår innan en given fågel ses infann sig och det irrades runt bland dammarna intill för att kolla ifall den lagt sig i nån av dem. Men tillbaka där vi började leta såg vi den till slut, på samma ställe där vi i kikarsvepet sett en gås ligga och sova med näbben under vingen tidigare. Då kunde vi inte se några klara karaktärer utan tog den för grågås, men nu såg vi allt som behövdes, inklusive mörk fläck över ögat och på magen. Så fin så.
Långbent och fläckig, fina nilgåsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar