fredag 4 april 2014

Mer från östra Skåne

SIGHTSEEING KAN MAN kanske kalla det, snarare än birdwatching. Fyledalen, Pulken och Stenshuvud blev dagens erfarenheter – och Fyledelen tog förstapriset.

Vi började annars med att åka till ett tips från i går, Thysells väg, norr om Sandhammaren. En liten grusväg till några sommarhus med några ängar i söder. Dubbeltrast, taltrast, rödvingetrast fanns i mängder, men också nån enstaka ringtrast. Kul att se dem så här i södern. Vid Hagestad fick vi närkontakt med gärdsmyg igen, när vi gick i lövskogen norr om stranden gick det inte att undgå att anfallas av deras pigga sång.

FRAMÅT FÖRMIDDAGEN DROG vi mot Fyledalen, ett område som mest är känt för sina övervintrande rovfåglar. Av såna såg vi inte mycket på plats, men vi slogs ändå av alla röda glador som finns överallt i trakten. Inte konstigt att Tomelilla kommun har en glada i sitt stadsvapen.

Väl i Fyledalen såg vi fler glador, men inte nån av kungsörnarna som sägs häcka där. Men promenaden längs sluttningarnas bokskogar var ändå rätt magisk, det är sällan man går omkring i en liknande miljö. Lutningen gör att man snabbt kommer i samma nivå som de nedersta bokarnas toppar, och sittandes på de torra löven kunde vi följa stenknäckar, bofinkar, entitor och andra fåglars pyssel i ögonhöjd. Smidigt.

PÅ VÄG MOT Simrishamn igen åkte vi lätt mot nordost för att kolla in Pulken väster om Yngsjö. Där, i Kristianstads vattenrike, är snacket i stan mest om alla tranor som rastar, som i ett mindre Hornborgasjön. Drygt ett tusental stod på fälten i dag, men roligast var ändå att få se en första skogssnäppa för i år. I en kohage hade också en stenskvätta hittat en bra plats för eftermiddagsfika.

Stenshuvud togs bara från bilen, ett redigare besök får sparas till senare. Tidigare på dagen gjorde vi mer bilfynd. På vägen mellan Fyledalen och Pulken körde vi förbi ett hus med tre storkbon på taket, alla på väg att fyllas av häckande storkar. Baby boom.
Bokskogen i Fyledalen.
Strax ovanför mossiga rötter: en gubbe med kamera.
Vit stork i Stänkelösa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar