söndag 8 juli 2012

Kornknarrens sista skrik

VI ÅKTE EN SVÄNG TILL BÄLLSTAÅN vid Järfälla kyrka för att kolla om busksångaren satt kvar. Det gjorde den. Näktergalen som suttit på samma ställe var inte där, i alla fall så hörde vi den inte sjunga, vilket förstås kan betyda att den grejat det där med parning och nu lägger energin på att skaffa mat till ungar och hona.

Busksångaren verkar däremot inte haft det flytet med sig i år, den har sjungit sina bästa strofer i mer än en månad utan att få napp. Oss skådare har den glatt i alla fall, min kompis kunde dessutom räkna in den som ett nytt kryss när vi stod i sommardunklet halv ett på natten i går. Men det lät som om fågeln börjat tröttna. När jag hörde den för tre veckor sedan körde den på som bara den, nu kom den bara med några korta strofer, nästan lite vemodiga när man fattar att det nog inte blir någon häckning i år.

SAMMA BRIST PÅ KÄRLEK gäller troligen för kornknarren vi hörde nån timme tidigare ute på slätten söder om Uppsala. Alldeles intill vägen stod den dold i gräset och gav ifrån sig sitt läte, som i litteraturen beskrivs med allt från ährp-ährp och snarp arp till rerrp-rerrp och crex crex (vilket den också heter på latin).

Det var första gången jag hörde en kornknarr live, och det var fantastiskt fascinerande. Men det fanns ett vemod även här, det där ljudet som förr var så vanligt i Sverige är verkligen på väg att försvinna. I en fågelbok jag har från 1940-talet står det att kornknarren finns i hela landet, men att den håller på att minska på grund av ändrade jordbruksmetoder. Redan då alltså.

I dag är förstås läget ännu värre, Öland och Gotland verkar vara de enda platserna där det fortfarande finns helt okej med kornknarr. Jag hoppas att den vi hörde söder om Uppsala i går till slut hittar en hona, ännu finns det ju några ängar som det går att leva i. Och det är ju så tråkigt att vara ensam.

23:30 var klockan.

Kornknarren satt till höger om skylten, i Uppsala kommun.

INSPELNING: Kornknarr vid Mora Stenar, söder om Uppsala.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar