söndag 4 november 2012

Tallbit över Örudden

SKÅDARTEMPOT ÄR INTE högt så här års. Visserligen är jag ute ungefär lika mycket som tidigare, men det är himla mycket färre fåglar därute. De flesta har ju dragit härifrån. Men det blir aldrig helt stilla, till exempel flyttar fortfarande en del arter och mer oväntade arter kan fortfarande komma in, som i fjol då en bruntrast dök upp vid Låssa kyrka i Uppland.

En av de där flyttarna som enligt alla kalendrar ska röra sig söderut genom Sverige den här tiden är tallbiten. Ett säkert ställe tidigare år verkar ha varit Örudden på Torö norr om Nynäshamn, så därför drog jag dit i morse. Jag hann inte mer än ställa ner tubkikaren på den steniga stranden innan en av gubbarna som redan var på plats såg en intressant flock. Visst var det tallbit, 22 stycken till och med, som flög rakt över oss med västlig kurs.

Inom en halvtimme kom ytterligare två tallbitar, en av dem gav också ifrån sig det där typiska lätet som avslöjar en tallbit. Ett annat läte jag hörde på väg ner mot stranden var en leksakstrumpet. En av gubbarna på Örudden sa att det var en domherre, troligen en inflyttad fågel från öst. Spännande läte. I övrigt var det inte superspännande där ute, förutom nio sträckande stjärtmesar, två mycket troliga skärpiplärkor och så tallbitarna förstås. Och vädret. Helt kanon.

PÅ VÄG NORRUT stannade jag till i närheten av ett ställe där det setts lappuggla tidigare på dagen. Några skådare i en björkdunge avslöjade var den satt, och jag fick en ganska makalös obs av den där jätteugglan som tillsammans med hundratals andra av sin art har glatt södra Sverige med sin närvaro det här året.

I går var jag också ute en sväng. Först till Angarnsjöängen och sen till Fysingen. Höjdaren vid Angarn var nog en varfågel som flög över platsen där jag satt och fikade, vid Fysingen gladde jag mig åt att se tre salskrakar – troligen en hanne i vinterdräkt och två ungfåglar. Jodå.

Video från lappugglan.
Så här ser jag ut när jag skådar, det har man ju inte koll på själv.
Mycket vatten i Fysingen, man fick vada till tornet.
Boysen på Örudden.
Reveludden på Torö.
Lappugglan som satt bredvid väg 73.
Stretchar vingen lite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar