onsdag 1 april 2015

30 sekunda minuter på balkongen + 20 till + 2 april

NU KOMMER EN rätt fattig rapport från balkongen. Ställde mig där i en halvtimme för att friska upp luften i mig och för att kolla om det gick att komma upp i tio fågelarter. Fick ihop tolv: Blåmes, talgoxe, pilfink, gråsparv, bofink, skata, björktrast, ringduva, tamduva, fiskmås, skrattmås, steglits.

Kråka och kaja borde ha dykt upp, koltrast också. Liksom grönfink. Men bofinken var ju kul – kan kanske vara den där som jag såg tidigare i vintras, strategin att inte flytta söderut i höstas verkar ha varit lyckad. Nu har den överlevt prövningarna och hinner skaffa sig ett bra revir tills någon hona kommer tillbaka. Om de kommer tillbaka. Man kan ju inte så noga veta vad de råkar ut för söderöver. Men det är nog inga problem.

GICK UT IGEN någon timme senare och tog då in följande: skata, kråka, koltrast, talgoxe, blåmes, pilfink, gråsparv, tamduva, skrattmås, fiskmås, silltrut, duvhök. Tolv arter då också, alltså, varav fyra helt nya för i dag. Och en helt ny för året, silltruten. I år kom den precis en vecka före fjolårets första balkongobs av arten.

Duvhöken har under vintern bara fått fajtas mot kråkor, men i dag fick den utstå skrattmåsarnas spott och spe. Höken skulle bara flyga förbi tre måsar som låg och cirklade i luften, men de kom på andra tankar och ägnade flera minuter åt att mobba den stackars höken. Till slut kom de rakt ovanför balkongen och jag fick hålla i mig i räcket för att inte ramla. Varför får man för sig att man ska ramla över balkongräcket bara för att man kollar rakt upp i luften genom en kikare? Det kanske bara är så.

2 APRIL: FICK kanske smak för balkongen i går, för nu på förmiddagen var jag ute en sväng till. En kvart, kanske. Kallare i dag, snö i luften, nordlig vind. Nötskrika, grönfink, sparvhök var nya för de senaste dagarna, talgoxe, blåmes, gråsparv, pilfink, fiskmås, skrattmås, silltrut, skata, kråka, ringduva, tamduva, bofink var upprepningar. 15 arter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar