tisdag 27 augusti 2013

Gråspett och dvärgörn

VAD GÖR MAN en sommar? Man kanske drar runt lite, bor i tält, vaknar tidigt, stannar till när man känner för det, äter bensinmackars mat. Man har nån enstaka prick i telefonen som gör att man möjligen skulle kunna ringa med den. Sen får man fler prickar än man behöver eftersom man snart sitter på jobbet igen. Då är sommaren slut, i alla fall blir det mindre tid för vissa saker (dra runt lite, bo i tält, stanna till när man känner för det, äta bensinmackars mat).

”Man” är förstås fel att använda i det här fallet, det här gäller bara mig. Men allt annat är sant, bensinmackar är till exempel en fantastisk uppfinning med sina mackor och sallader i plast – viktiga vattenhål på vägen genom Sverige. Jag har använt mig av mackar i Gagnef och Mora, Funäsdalen och Brunflo, Föllinge, Laxsjö, Strömsund, Stöde, Tönnebro och jag vet inte var. Full tank 95 oktan och kall mat, kanske en glass.

HUS HAR BLIVIT målade och ved har staplats, och väldigt ofta har jag spanat i tidiga morgnar och i duggande regn efter fåglar. Precis som jag visste har varje spaning varit lika fantastisk, även om det ibland inte var annat än några ängspiplärkor uppe på Stakafjället eller en flock sträckande strandskator vid Sennebyhaken. Ett par gånger gav spanandet helt nya arter, som en hona gråspett på ett hygge utanför Hallen och en dvärgörn vid Hjälstaviken. Men som sagt, lika fantastiskt var allt det andra. Och nu fortsätter det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar