torsdag 5 juli 2012

Vitkindade gäss på Djurgården

”KOLLA IN SVANARNA!”, kan man höra när man är på Djurgården i Stockholm. Ganska snabbt brukar en förälder eller kompis rätta: ”Nejnejnej idiot, det är kanadagäss.”

Men några kanadagäss såg jag inte på Djurgården i går, och bara en knölsvan som simmade i kanalen vid Kungliga Motorbåtsklubben. Fåglarna som betar i gräset är förstås vitkindade gäss, och just nu ser man dem i alla åldrar, från pyttesmå dunungar till halvvuxna tonåringar som håller på att byta ut dunet mot riktiga fjädrar.

Gässen häckade förr endast bra mycket längre norrut än Djurgården; typ på Grönland, Svalbard och Novaja Zemlja, men sen nån gång på 1970-talet fick de fäste bland annat på Djurgården, längs östkusten och kring Storsjön i Jämtland. Jag har ingen aning om varför de plötsligt tyckte att det var en bra idé, med tanke på att de som art flugit över de trakterna i tusentals år utan att slå sig ned.

KANADAGÅSEN ÄR INTE BARA STÖRRE än den vitkindade, det finns flera karaktärer i utseendet som skiljer dem åt. Till exempel det svarta på halsen som på den vitkindade går ända ner till magtrakten. Och det vita på huvudet förstås. Kanadagåsen har två vita fläckar som går upp bakom ögonen, den vitkindades ögon ligger helt i vitt.

Det svenska namnet ger alltså en hint om utseendet, medan det engelska – barnacle goose – berättar om dess ursprung. Dessvärre är det helt falskt. Ordet barnacle betyder havstulpan, och tidiga brittiska vetenskapsmän var bombsäkra på att gässen inte la ägg, utan att de föddes ur havstulpaner. Beviset var bland annat att ingen hade sett dem ligga på ägg om somrarna, plötsligt fanns de bara där framåt hösten, som stigna ur havet.

Många var säkert skeptiska till det där redan då, medan andra gärna accepterade missuppfattningen eftersom kyrkan betraktade gåsen som en fisk, och att den därför var okej att äta under vissa dagar av fastan. Så kan det gå.

Nyfiken vitkindad gås.

Betande gäss med Strandvägen 
och Narvavägen i bakgrunden.



5 kommentarer:

  1. Äckliga fåglar.

    De hör inte hemma här

    De är aggressiva och tar näringen från de söta gräsänderna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är svårt att påstå att en fågel inte hör hemma på en plats. Genom fåglarnas historia har de hela tiden sökt sig till nya platser att bo på, den vitkindade gåsen har till exempel spritt sig söderut från Arktis.

      Kanadagåsen har däremot kommit till landet genom utplantering, det skedde i Blekinge 1927 – ursprungligen är det en nordamerikansk art.

      Vad gäller gräsanden sker det mycket utplantering av såna i syfte att jaga dem. De utplanterade änderna har lite andra gener än de vilda, men de två raserna kan para sig så i dag vet man inte vilka som är ”äkta” eller inte. För mig är det en större fråga än att en fågel som vitkindad gås har etablerat sig på egen hand.

      Radera
  2. Äckliga är de absolut inte och inte tar de från de andra heller. Det räcker till alla. Förstår att du är anonym då du inte vet något om dem.

    Studera fåglarna mer i detalj så blir du förvånad.
    Prata med dem men låt inte arg för de känner igen rösterna och är du vänlig så har du vänner för livet.

    SvaraRadera
  3. Bra bilder du lagt upp. Här kom det 6 kanadagås-ungar i går 12 maj. Det är en damm där det bara finns de två och nu då deras ungar och massor med änder även en Rörhöna har hittat hit. Sällsynt just här. I Stockholmsområdet också.
    Strunta i Anonym. Helt fel där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Tack för din kommentar. Kul med små gässlingar redan också! Var finns din damm?

      Radera